Kreatorzy Smaku catering

Wesele vege

Organizowaliśmy już wiele wesele czy innych uroczystości rodzinnych.

Od dłuższego czasu na weselach pojawiały się różne formy posiłków. Od tradycyjnych – „mięsnych” przez wegetariańskie, bezalkoholowe i również vege. Ale zawsze były to oddzielne bufety czy stoły. W ubiegły weekend zorganizowaliśmy przyjęcie weselne tylko vege.

Uroczystość przewidziana była na około 100 osób. Musieliśmy wziąć pod uwagę wiele uwag dotyczących składników czy diet poszczególnych gości. Wesele odbyło się w pięknych okolicznościach przyrody w wiejskiej stodole.

Plan wesela i menu wyglądało następująco:

Napoje:

Nalewka, piwo, cydr, woda mineralna, soki owocowe

Przekąski na start:

wegański smalec z białej fasoli i tymianku, tatar z suszonych pomidorów, grillowanej cukinii, rukoli i orzechów, pieczywo, ogórki

OBIAD I – SERWOWANY DO STOLIKÓW

Zupa:

Krem ze szparag z marynowanym tofu i prażonymi orzechami nerkowca

II dania:

Sznycelki z soi w sosie kurkowym (na śmietanie sojowej/ryżowej + wino wytrawne), pieczone ziemniaki z tymiankiem, kapusta zasmażana ze śliwką

Deser:

Lody wegańskie

Zimne przystawki w bufecie

Wegański smalec z białej fasoli i tymianku

Pasztet z ciecierzycy mix z grzybami, z suszonym pomidorem, z kaparami i miętą

Śledzie wegańskie w dwóch smakach : w oliwie z szalotką / w śmietanie z jabłkiem, cebulą i ogórkiem

Gołąbki z grillowanej cukinii, serkiem z tofu z marchewką

Tatar z suszonych pomidorów, grillowanej cukinii, rukoli i orzechów

Grillowane boczniaki z pestkami dyni, kolendrą i limonką

Bakłażan faszerowany pieczarkami, szczypiorem i kaszą gryczaną

Gołąbki z kapustą z warzywami i cieciorką

„Ryba” po grecku – warzywa po grecku + ryba z selera lub tofu

Dodatki: pieczywo, pikle, chrzan, żurawina, oliwy smakowe

Sałaty:

Sałatka jarzynowa wegańska (majonez z aquafaby)

Grillowane warzywa z oliwkami i pesto

Sałatka cesarska ze smażonym tofu w sezamie i oliwą cytrynową

OBIAD II

II dania:

Pierogi a’la ruskie (z tofu, ziemniakami i szalotką)

Pierogi z soczewicą

Pierogi ze szpinakiem i tofu

Do tego podajemy sosy i kiełki, cebulkę z patelni + barszczyk czerwony do popicia

Wegański strogonoff z kluskami śląskimi

Bufet kawowy podczas całego wesela

Kawa z expresów

(mleko sojowe / ryżowe / kokosowe)

Herbaty smakowe

Woda gazowana i niegazowana

Soki owocowe

Lemoniady

– cytrynowa z miętą i imbirem

– arbuzowa z truskawkami

Kompot owocowy

TORT – 23.00 – 24.00

 Desery podane w słoiczkach

– deser snickers

– mus czekoladowy

– mus jaglany z jabłkiem z nutą cynamonu

– sernik wegański (z kaszy jaglanej z wegańskim budyniem)

– szarlotka wegańska

Owoce filetowane (20 dkg/os)

DANIE CIEPŁE III  1.00

Danie kokilkowe:

Flaki z boczniaka + chleb wiejski