Wesele vege
Organizowaliśmy już wiele wesele czy innych uroczystości rodzinnych.
Od dłuższego czasu na weselach pojawiały się różne formy posiłków. Od tradycyjnych – „mięsnych” przez wegetariańskie, bezalkoholowe i również vege. Ale zawsze były to oddzielne bufety czy stoły. W ubiegły weekend zorganizowaliśmy przyjęcie weselne tylko vege.
Uroczystość przewidziana była na około 100 osób. Musieliśmy wziąć pod uwagę wiele uwag dotyczących składników czy diet poszczególnych gości. Wesele odbyło się w pięknych okolicznościach przyrody w wiejskiej stodole.
Plan wesela i menu wyglądało następująco:
Napoje:
Nalewka, piwo, cydr, woda mineralna, soki owocowe
Przekąski na start:
wegański smalec z białej fasoli i tymianku, tatar z suszonych pomidorów, grillowanej cukinii, rukoli i orzechów, pieczywo, ogórki
OBIAD I – SERWOWANY DO STOLIKÓW
Zupa:
Krem ze szparag z marynowanym tofu i prażonymi orzechami nerkowca
II dania:
Sznycelki z soi w sosie kurkowym (na śmietanie sojowej/ryżowej + wino wytrawne), pieczone ziemniaki z tymiankiem, kapusta zasmażana ze śliwką
Deser:
Lody wegańskie
Zimne przystawki w bufecie
Wegański smalec z białej fasoli i tymianku
Pasztet z ciecierzycy mix z grzybami, z suszonym pomidorem, z kaparami i miętą
Śledzie wegańskie w dwóch smakach : w oliwie z szalotką / w śmietanie z jabłkiem, cebulą i ogórkiem
Gołąbki z grillowanej cukinii, serkiem z tofu z marchewką
Tatar z suszonych pomidorów, grillowanej cukinii, rukoli i orzechów
Grillowane boczniaki z pestkami dyni, kolendrą i limonką
Bakłażan faszerowany pieczarkami, szczypiorem i kaszą gryczaną
Gołąbki z kapustą z warzywami i cieciorką
„Ryba” po grecku – warzywa po grecku + ryba z selera lub tofu
Dodatki: pieczywo, pikle, chrzan, żurawina, oliwy smakowe
Sałaty:
Sałatka jarzynowa wegańska (majonez z aquafaby)
Grillowane warzywa z oliwkami i pesto
Sałatka cesarska ze smażonym tofu w sezamie i oliwą cytrynową
OBIAD II
II dania:
Pierogi a’la ruskie (z tofu, ziemniakami i szalotką)
Pierogi z soczewicą
Pierogi ze szpinakiem i tofu
Do tego podajemy sosy i kiełki, cebulkę z patelni + barszczyk czerwony do popicia
Wegański strogonoff z kluskami śląskimi
Bufet kawowy podczas całego wesela
Kawa z expresów
(mleko sojowe / ryżowe / kokosowe)
Herbaty smakowe
Woda gazowana i niegazowana
Soki owocowe
Lemoniady
– cytrynowa z miętą i imbirem
– arbuzowa z truskawkami
Kompot owocowy
TORT – 23.00 – 24.00
Desery podane w słoiczkach
– deser snickers
– mus czekoladowy
– mus jaglany z jabłkiem z nutą cynamonu
– sernik wegański (z kaszy jaglanej z wegańskim budyniem)
– szarlotka wegańska
Owoce filetowane (20 dkg/os)
DANIE CIEPŁE III 1.00
Danie kokilkowe:
Flaki z boczniaka + chleb wiejski