Kreatorzy Smaku catering

Muffinka czekoladowa z orzechowym marcepanem

Mufinka czekoladowa z orzechowym marcepanem

Czekolada i marcepan. Niezawodne składniki na wykwintny deser.

Przepis na nasze muffinki czekoladowe z orzechowym marcepanem możemy modyfikować używając różnej czekolady. Dla smakoszy, nawet bardzo gorzkiej, 90%.

Składniki nadzienia – ciasta:

  • masa marcepanowa
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • 2 jajka
  • pól szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • kilka łyżek oleju słonecznikowego
  • aromat migdałowy
  • zmielone orzechy włoskie
  • szczypta soli

 

W naczyniu mieszamy razem mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, startą na tarce masę marcepanową i orzechy. W drugim mieszamy jajka z olejem, mlekiem i aromatem migdałowym. Łączymy delikatnie i napełniamy foremki do około połowy wysokości i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

Składniki kremu:

  • mascarpone – 200g
  • śmietanka – 50ml
  • czekolada – 100g
  • cukier puder – 1/3 szklanki

Dodatki wg. uznania, cukrowe kwiatki i srebrne kuleczki lub kandyzowane owoce.

Przed ucieraniem kremu składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej – ważne. Mascarpone ucieramy z cukrem i śmietanką. Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do reszty składników i energicznie mieszamy. Gotową masę umieszczamy w worku cukierniczym lub innym wyciskaczu kremu i wyciskamy na babeczki. Muffinki czekoladowe dekorujemy kwiatkami i kuleczkami.

muffinka czekoladowa z orzechowym marcepanem