Muffinka czekoladowa z orzechowym marcepanem
Czekolada i marcepan. Niezawodne składniki na wykwintny deser.
Przepis na nasze muffinki czekoladowe z orzechowym marcepanem możemy modyfikować używając różnej czekolady. Dla smakoszy, nawet bardzo gorzkiej, 90%.
Składniki nadzienia – ciasta:
- masa marcepanowa
- mąka pszenna – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – łyżeczka
- 2 jajka
- pól szklanki cukru
- szklanka mleka
- kilka łyżek oleju słonecznikowego
- aromat migdałowy
- zmielone orzechy włoskie
- szczypta soli
W naczyniu mieszamy razem mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, startą na tarce masę marcepanową i orzechy. W drugim mieszamy jajka z olejem, mlekiem i aromatem migdałowym. Łączymy delikatnie i napełniamy foremki do około połowy wysokości i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
Składniki kremu:
- mascarpone – 200g
- śmietanka – 50ml
- czekolada – 100g
- cukier puder – 1/3 szklanki
Dodatki wg. uznania, cukrowe kwiatki i srebrne kuleczki lub kandyzowane owoce.
Przed ucieraniem kremu składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej – ważne. Mascarpone ucieramy z cukrem i śmietanką. Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do reszty składników i energicznie mieszamy. Gotową masę umieszczamy w worku cukierniczym lub innym wyciskaczu kremu i wyciskamy na babeczki. Muffinki czekoladowe dekorujemy kwiatkami i kuleczkami.