Kreatorzy Smaku catering

Syrop z pędów sosny

syrop z pędów sosny

fot. Dariusz Kanak

Kontynuując temat zdrowego żywienia i domowych przetworów, czas na syrop z pędów sosny.

Syrop z pędów sosny zawiera mnóstwo substancji leczniczych. Głównie są to flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i rozkurczowo, a także witamina C i sole mineralne.

Jesteśmy akurat w szczycie sezonu na młode pędy sosny. W zależności od pogody, przypada on mniej więcej na pierwszą połowę maja.

Syrop z pędów sosny ma właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze, świetnie sprawdza się więc w infekcjach górnych dróg oddechowych.

Podczas przeziębienia pijemy 3-4 łyżki dziennie. Jesienią i zimą profilaktycznie możemy dodawać 1 łyżeczkę syropu do herbaty lub wody.

Ale na początek pewne zasady, które musimy przestrzegać by być w zgodzie z przyrodą:

  • pędy sosny powinny mieć około 10 cm
  • zrywamy tylko tyle ile na potrzeba i ile jesteśmy w stanie przerobić
  • z jednego drzewa zrywamy tylko kilka pędów i nigdy pęd szczytowy gałęzi
  • uważamy by nie łamać gałęzi
  • nasze zbiory przeprowadzamy w czystym lesie z dala od dróg
  • nie zrywamy w rezerwatach, parkach czy innych obszarach chronionych

Do naszego syropu możemy dodać również pędy z kwiatostanami, ale te nadają się bardziej na nalewki. Nasz produkt będzie bardziej aromatyczny i szybciej się zrobi.

syrop z pędów sosny

fot. Dariusz Kanak

Po zbiorach powinniśmy wyłożyć zebrane pędy w przewiewnym i suchym miejscu na około godzinę, damy przez to szansę ewentualnym, zielonym mieszkańcom na upuszczenie swoich schronień by później nie pływały w naszym syropie.

Pędy układamy warstwowo z cukrem w ilości 1 kg pędów na 800 g cukru, lekko ubijając. Słoik – słój powinien być stosunkowo duży by nie łamać układanych pędów. Obowiązkowo musimy go umyć i wyparzyć, minimalizujemy dzięki temu ryzyko pojawienia się pleśni i zepsucia.

Słój przykrywamy gęstą gazą i odstawiamy w ciepłym, słonecznym miejscu do całkowitego rozpuszczenia cukru, możemy użyć również cukru ciemnego czy trzcinowego. Czekamy około 3 – 4 tygodni, zlewany syrop, a pozostałe pędy zalewamy alkoholem na nalewkę.

syrop z pędów sosny

fot. Dariusz Kanak