Wytrawne ciasteczka czekoladowe
Dzisiaj proponujemy wytrawne ciasteczka czekoladowe
Będziemy potrzebować następujących składników:
- 120 g masła
- 120 g czekolady z zawartością 70% kakao*
- 140 g mąki pszennej
- 25 g ciemnego kakao
- 100 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 1 jajo
- 10 g sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wszystkie produkty przygotowujemy godzinę wcześniej – tak, aby miały temperaturę pokojową.
Najpierw kruszymy czekoladę i rozpuszczamy ją w miseczce umieszczonej na garnku z gorącą wodą. Uważamy, aby miska z czekoladą nie dotykała poziomu wody.
Ucieramy masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym i dodajemy rozbełtane widelcem jajko. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z masą.
W osobnej miseczce łączymy pozostałe suche składniki – przesianą mąkę, kakao, sodę i sól. Następnie dodajemy je do masy i mieszamy za pomocą końcówek do miksera przeznaczonych do wyrobu ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy foremką romby, kółka lub inne kształty.
Przygotowujemy blachę – smarujemy ją w kilku miejscach masłem – dzięki temu papier do pieczenia równo przyklei się do blachy i będzie łatwiej ułożyć ciastka. Przenosimy ciasteczka na blachę za pomocą noża (ciasto jest dość klejące), zostawiając około centymetr między nimi, aby ciastka miały miejsce na wyrośnięcie podczas pieczenia i nie sklejały się.
Wkładamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 18-20 minut. Upieczone ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem.
*Do ciasteczek możemy użyć czekolady gorzkiej lub mlecznej – będą wtedy jaśniejsze i słodsze.