Kreatorzy Smaku catering

Baton śniadaniowy

baton śniadaniowy

Kontynuując nasz mini cykl zdrowych i pożywnych produktów, proponujemy zbożowy baton śniadaniowy, jako doskonała alternatywa dla produktów masowych.

Zamiast kupować naszym dzieciom przekąski i słodycze nasycone konserwantami i polepszaczami, upieczemy baton śniadaniowy, który na pewno im zasmakuje. Użyjemy ogólnie dostępnych w każdej kuchni naturalnych i zdrowych składników.


Podstawowym składnikiem będą płatki zbożowe oraz mleko skondensowane słodzone mające za zadanie skleić całość. Dobór i ilość pozostałych składników zależy tylko od naszych preferencji i tego, co akurat mamy pod ręką. Ważne, by zachować proporcję, puszka mleka skondensowanego na około 700 g ziaren.

Do wypieku naszych batonów śniadaniowych użyliśmy:

  • puszkę mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 g płatków zbożowych (owsianych i jęczmiennych)
  • 150 g nasion zbożowych (słonecznik i sezam)
  • 150 g żurawiny
  • 150 g orzechów (orzeszki ziemne i nerkowce)
  • garść owoców suszonych (rodzynki, pokrojona morela i śliwki kalifornijskie)

 

 

Mleko skondensowane podgrzewamy w głębokiej patelni lub rondlu i dodajemy uprzednio wymieszane ziarna. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać dość gęstą masę. Formę o wymiarach 25×21 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Wyrównujemy, niezbyt mocno ubijając masę.

 

baton śniadaniowy

 

Pieczemy 60 minut w temperaturze 130 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i odczekaniu kilku minut kroimy na części. Nam wyszło 16 sztuk.

 

baton śniadaniowy