Domowy makaron ze szparagami
Tagliatelle ze szparagami – włoskie smaki nad Wisłą.
Nie ma chyba prostszej w przygotowaniu potrawy jak domowy makaron.
Jedyny problem to siła fizyczna. Do wygniatania ciasta potrzebne są silne ręce, ale zawsze możemy zaliczyć pół godziny siłowni.
Domowy makaron – zaczynamy!
Będziemy potrzebowali:
- 400 g mąki typu 00
- 4 jaja
- sól
- pęczek zielonych szparagów
- garść tartego parmezanu lub grana padano
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- garść zielonego groszku
Na stolnicy, jeżeli nie posiadamy może być czysty blat kuchenny, usypać stożek z przesianej mąki i zrobić w nim krater. Do niego wbić rozbełtane jaja ze szczyptą soli. Zagnieść ciasto (będzie dość twarde), uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na co najmniej pół godziny.
Podzielić ciasto na trzy części. Dwie przykryć folią, a jedną rozwałkować cienko wałkiem do ciasta. Nie dosypywać mąki, bo będzie zbyt twarde. Wykrawać radełkiem centymetrowe wstążki. Pozostawić do podsuszenia (na wieszaku ubraniowym – sprawdzają się idealnie, lub na tacy wysypanej kaszką kukurydzianą) przez około 20 minut. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli na makaron, w drugim garnku wodę na szparagi. Szparagi umyć, obrać w miarę potrzeby i pokroić nożem wzdłuż na cieniutkie paski lub użyć obieraczki do warzyw. Obgotować 1-2 minuty w wodzie, dodać zielony groszek i przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i wymieszać. Odstawić.
Domowy makaron gotować we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, aż będzie al dente. Wyciągnąć z wody i przełożyć na patelnię ze szparagami. Wymieszać. Posypać tartym parmezanem lub grana padano. Tu wkraczamy w odwieczny konflikt, który ser lepszy?